Comer alimentos variados manten as nosas comidas interesantes e cheas de sabor. Ademáis, é a clave para unha dieta sana xa que cada alimento ten unha combinación única de nutrientes. O Plato para Comer Saudable para nenos representa a base para axudar a tomar as mellores decisións sobre alimentación.
Ademáis de encher a mitade do plato con vexetais (verduras) e froitas de moitas cores (que tamén debense elexir como merendas e aperitivos), enche a outra mitade con grans enteiros e proteína saudable.
Verduras
- Cantas máis verduras e máis variadas mellor.
- As patacas e as patacas fritidas non se consideran verduras polo seu efecto negativo de azucre no sangue.
Froitas
- Comede moita froita e de todas as cores.
- Elixide froita enteira ou en trozos (os zumes teñen máis azucre)
Grans Integrais
- Elexide grans integrais ou enteiros, ou alimentos de gran sen procesar, canto menos procesado o gran, mellor.
- Os grans integrais - trigo integral, arroz integral, quinua, e productos feitos a partir dos mesmos (como pasta integral e pan de trigo 100% integral) – teñene un menor efecto do azucre na sangue comparado con outros alimentos coma o arroz blanco, pan blanco, masa de pizza, pasta, e outros grans refinados.
Proteínas Saudables.
-Elexide legumbres, lentellas, garbanzos, fabas, chicharos, noces, sementes e outras opcións de proteínas vexetais, ademáis de pescado, ovos e aves.
- Limitade as carnes vermellas (tenreira, porco, cordeiro) e evitade embutidos (tocino, xamón, mortadela, salchichas...)
Aceites e graxas saudables.
Tamén é importante recordar que as graxas son unha parte necesaria da nosa dieta, e o tipo de graxa é o máis importante. Deberíamos elexir alimentos son graxas saudables (como pescado, noces, sementes e aceitas vexetais saudables); e limitar o resto.
- Usade aceitas vexetais saudables como o de oliva virxe extra, canola, maíz, xirasol e de cacahueta para cociñar, en ensaladas, na mesa...
- Limitade a manteiga a uso ocasional.
Máis sobre aceites e graxas saudables.
Lácteos
Nos nosos pratos, os lácteos necesitanse en menor cantidade que outros alimentos.
- Elexide leite sen sabores añadidos, iogur natural, cantidades pequenas de queixo, e outros lácteos sen azucre añadida.
- A leite e outros productos lácteos son unha fonte de calcio e vitamina D, pero sen abusar deles. As personas que non poden tomar lácteos deberían falar co seu méido sobre posibles suplementos de calcio e vitamina D.
Auga
O auga será a nosa bebida principal en todas as comidas, o igual que cando facemos exercicio.
O auga é a mellor opción para calmar a sede. Non ten azucre e de fácil acceso en calquer lugar.
Limitade os zumes, que teñen moita cantidade de azucre, así como refrescos, bebidas para deportistas, bebidas enerxéticas...
En resume a mensaxe principal é a calidade da nosa dieta:
- O tipo de carbohidrato na dieta é máis importante que a cantidade dos mesmos, pois algunhas fontes como as verduras, froitas, grans enteiros e legumes, son máis saudables que os azucres e alimentos procesados.
- O Prato para comer Saudable para nenos non ten bebidas azucaradas, nin doces, ni alimentos procesados, xa que non se deben consumir a diario, senon en momentos especiais.
- O Prato para comer Saudable para nenos promove o uso de aceites saudables en lugar doutro tipos de graxas.
É MANTENTE ACTIVO!!
Temos que incorporar actividade física no noso día e manternos activo e parte importante para manter a nosa saúde:
- Cambie o tempo pasivo por tempo activo.
- Os nenos e adolescentes deben facer polo menos unha hora de actividade ao día, e non precisan equipamento nin instalacións poden xogar a corda, nos parques, con xogos de pilla...
Máis sobre manterse activos.
Un alimento procesado é un alimento que sufriu algún tipo de cambio e que non se vende como o atopamos na natureza.