Saltar navegación

Construindo unha dieta saudable

Comer alimentos variados manten as nosas comidas interesantes e cheas de sabor. Ademáis, é a clave para unha dieta sana xa que cada alimento ten unha combinación única de nutrientes. O Plato para Comer Saudable para nenos representa a base para axudar a tomar as mellores decisións sobre alimentación.

Ademáis de encher a mitade do plato con vexetais (verduras) e froitas de moitas cores (que tamén debense elexir como merendas e aperitivos), enche a outra mitade con grans enteiros e proteína saudable.

Verduras

 - Cantas máis verduras e máis variadas mellor.

 - As patacas e as patacas fritidas non se consideran verduras polo seu efecto negativo de azucre no sangue.

Máis sobre verduras.

Froitas

 - Comede moita froita e de todas as cores.

- Elixide froita enteira ou en trozos (os zumes teñen máis azucre)

Mais sobre froitas.

Grans Integrais

 - Elexide grans integrais ou enteiros, ou alimentos de gran sen procesar, canto menos procesado o gran, mellor.
 - Os grans integrais - trigo integral, arroz integral, quinua, e productos feitos a partir dos mesmos (como pasta integral e pan de trigo 100% integral) –  teñene un menor efecto do azucre na sangue comparado con outros alimentos coma o arroz blanco, pan blanco, masa de pizza, pasta, e outros grans refinados.

Máis sobre grans integrais

Proteínas Saudables.

  -Elexide legumbres, lentellas, garbanzos, fabas, chicharos, noces, sementes e outras opcións de proteínas vexetais, ademáis de pescado, ovos e aves.

  - Limitade as carnes vermellas (tenreira, porco, cordeiro) e evitade embutidos (tocino, xamón, mortadela, salchichas...)

Maís sobre proteína saudable.

Aceites e graxas saudables.

  Tamén é importante recordar que as graxas son unha parte necesaria da nosa dieta, e o tipo de graxa é o máis importante. Deberíamos elexir alimentos son graxas saudables (como pescado, noces, sementes e aceitas vexetais saudables); e limitar o resto.

 - Usade aceitas vexetais saudables como o de oliva virxe extra, canola, maíz, xirasol e de cacahueta para cociñar, en ensaladas, na mesa...

 - Limitade a manteiga a uso ocasional.

Máis sobre aceites e graxas saudables.

Lácteos

 Nos nosos pratos, os lácteos necesitanse en menor cantidade que outros alimentos.

 - Elexide leite sen sabores añadidos, iogur natural, cantidades pequenas de queixo, e outros lácteos sen azucre añadida.
 - A leite e outros productos lácteos son unha fonte de calcio e vitamina D, pero sen abusar deles. As personas que non poden tomar lácteos deberían falar co seu méido sobre posibles suplementos de calcio e vitamina D.

Maís sobre lácteos.

Auga

O auga será a nosa bebida principal en todas as comidas, o igual que cando facemos exercicio.

O auga é a mellor opción para calmar a sede. Non ten azucre e de fácil acceso en calquer lugar.
Limitade os zumes, que teñen moita cantidade de azucre, así como refrescos, bebidas para deportistas, bebidas enerxéticas...

Máis sobre auga e bebidas saudables.

En resume a mensaxe  principal é a calidade da nosa dieta:

  • O tipo de carbohidrato na dieta é máis importante que a cantidade dos mesmos, pois algunhas fontes como as verduras, froitas, grans enteiros e legumes, son máis saudables que os azucres e alimentos procesados.
  • O Prato para comer Saudable para nenos non ten bebidas azucaradas, nin doces, ni alimentos procesados, xa que non se deben consumir a diario, senon en momentos especiais.
  • O Prato para comer Saudable para nenos promove o uso de aceites saudables en lugar doutro tipos de graxas.

É MANTENTE ACTIVO!!

  Temos que incorporar  actividade física no noso día e manternos activo e parte importante para manter a nosa saúde:

 - Cambie o tempo pasivo por tempo activo.

 - Os nenos e adolescentes deben facer polo menos unha hora de actividade ao día, e non precisan equipamento nin instalacións poden xogar a corda, nos parques, con xogos de pilla...
Máis sobre manterse activos.

 Un alimento procesado é un alimento que sufriu algún tipo de cambio e que non se vende como o atopamos na natureza.